Ești mereu cu un pas în urmă atunci când este vorba despre evenimentele pe care le poți sărbători alături de copilul tău și întreaga familie? Afli prea târziu din presă sau de pe rețelele de socializare despre o anumită sărbătoare și nu ai timpul necesar pentru a te pregăti?
Sărbătorile creează tradiții culturale și cadrul necesar sentimentului de apartenență (acasă), de a avea propriile rădăcini. Aceste evenimente oferă și o trăire a socialului, copiii și adulții, deopotrivă, învățând împreună să descopere lucruri noi și să devină părți importante ale întregului. Sărbătorile oferă copiilor timp, liniște, ordine, conținând un miez de sacralitate care face ca gesturile, cuvintele, obiectele să lucreze în folosul relației dintre om și întregul univers.
Am selectat pentru tine 60 de sărbători importante pentru români sau pentru întreaga lume, prezentate calendaristic, perfecte pentru a aduce conectarea, spiritul festiv și echilibrul în sânul familiei.
IANUARIE
1) 11 Ianuarie – Ziua Internațională a cuvântului „Mulțumesc”
În fiecare an, oameni din întreaga lume sărbătoresc Ziua internațională a cuvântului „Mulțumesc” pe 11 ianuarie. Această sărbătoare este ocazia perfectă de a-ți arăta recunoștința față de oamenii dragi. Sărbătorește această zi arătându-ți aprecierea tuturor oamenilor care îți fac viața mai bună și mai frumoasă. Un singur cuvânt poate face oamenii din jurul tău mai fericiți. Din păcate, uităm adesea să ne exprimăm recunoștința față de ceilalți. Ne gândim doar la noi înșine și nu observăm toate lucrurile pe care le fac rudele și prietenii pentru noi.
2) 21 Ianuarie – Ziua Internațională a Îmbrățișărilor
Scopul acestei zile este de a încuraja îmbrățișările între prieteni și membrii familiei, atrăgând, în același timp, atenția asupra respectării spațiului personal și solicitării acordului atunci când dorim să îmbrățișăm pe cineva.
3) 24 Ianuarie – Unirea Principatelor Române
Unirea Principatelor Române a avut loc la jumătatea secolului al XIX-lea prin unirea statelor Moldova și Țara Românească sub numele Principatele Unite ale Moldovei și Țării Românești. Procesul unirii, bazat pe puternica apropiere culturală și economică între cele două țări, a cunoscut o etapă decisivă, care s-a dovedit a fi ireversibilă, prin alegerea colonelului moldovean Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al ambelor principate, la 5 ianuarie 1859 în Moldova și la 24 ianuarie 1859 în Țara Românească
FEBRUARIE
4) 11 Februarie – Ziua Internațională a Femeilor din domeniul Științei
În prezent, mai puțin de 30% dintre cercetătorii din întreaga lume sunt femei. Conform datelor UNESCO (2014 – 2016), doar aproximativ 30% din totalul fetelor selectează domenii legate de STEM în învățământul superior. La nivel global, înscrierea studentelor este deosebit de scăzută în TIC (3%), științe naturale, matematică și statistici (5%) și inginerie, producție și construcții (8%). Pentru a obține acces deplin și egal al femeilor și fetelor și participarea lor la dezvoltarea științifică și pentru a realiza în continuare egalitatea de gen și împuternicirea femeilor și fetelor, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a adoptat rezoluția A / RES / 70/212 prin care a fost declarată Ziua internațională a femeilor și fetelor în știință.
5) 14 Februarie – Valentine’s Day
6) 21 Februarie – Ziua Internațională a Limbii Materne
Această zi este celebrată în fiecare an pentru a promova diversitatea lingvistică și culturală și multilingvismul. A fost creată de UNESCO (Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură) pentru a promova diseminarea limbilor materne și o conștientizare mai deplină a tradițiilor lingvistice și culturale din întreaga lume și pentru a inspira solidaritate bazată pe înțelegere, toleranță și dialog.
7) 24 Februarie – Dragobetele
MARTIE
8) 1 Martie – Ziua Mărțișorului
9) 3 Martie – Ziua Mondială a Vieții Sălbatice
Ziua mondială a vieții sălbatice a devenit rapid cel mai proeminent eveniment anual global dedicat faunei și florei sălbatice. Este o oportunitate de a sărbători numeroasele forme frumoase și variate de faună și floră sălbatică și de a sensibiliza diversele provocări cu care se confruntă aceste specii.
10) 8 Martie – Ziua Internațională a Femeii / Ziua Mamei
11) 16 – 20 Martie – Săptămâna Culturii
12) 20 Martie – Echinocțiul de primăvară și Ziua Internațională a Fericirii
13) 21 Martie – Ziua Internațională a Pădurilor / Ziua Mondială a Plantării
Pădurile acoperă o treime din masa terestră a Pământului, îndeplinind funcții vitale în întreaga lume. Aproximativ 1,6 miliarde de oameni – inclusiv peste 2000 de culturi indigene – depind de păduri pentru mijloacele lor de trai, medicamente, combustibil, hrană și adăpost. Pădurile sunt cele mai diverse ecosisteme biologice de pe uscat, găzduind peste 80% din speciile terestre de animale, plante și insecte. Cu toate acestea, în ciuda tuturor acestor neprețuite beneficii ecologice, economice, sociale și de sănătate, defrișările la nivel mondial continuă într-un ritm alarmant.
14) 22 Martie – Ziua Mondială a Apei
Ziua mondială a apei, celebrată pe 22 martie, este despre apă și schimbările climatice – și despre modul în care cele două sunt legate inextricabil. Adaptarea la efectele schimbărilor climatice asupra apei va proteja sănătatea și va salva vieți. Utilizarea mai eficientă a apei va reduce gazele cu efect de seră.
15) 27 Martie – Ziua Mondială a Teatrului
Începând din 1962, Ziua Mondială a Teatrului a fost sărbătorită de centrele ITI, membri cooperanți ITI, profesioniști în teatru, organizații de teatru, universități de teatru și iubitori de teatru din întreaga lume pe 27 martie. Această zi este o sărbătoare pentru cei care pot vedea valoarea și importanța formei de artă „teatru” și acționează ca un apel de trezire pentru guverne, politicieni și instituții care nu au recunoscut încă valoarea acestei forme artistice în viața oamenilor.
APRILIE
16) 2 Aprilie – Ziua Internațională a Cărților pentru Copii
2 aprilie este ziua de naștere a lui Hans Christian Andersen și din 1967 Ziua internațională a cărții pentru copii a fost sărbătorită în această zi sau în jurul acesteia pentru a inspira dragostea pentru lectură și pentru a atrage atenția asupra cărților pentru copii.
17) 7 Aprilie – Ziua Internațională a Sănătății
Prin Ziua Mondială a Sănătății, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) încearcă să stimuleze o dezbatere globală privind sănătatea, incidența bolilor și a factorilor care le cauzează.
18) 12 Aprilie – Ziua Internațională a Zborului în Spațiu
În 2011, Adunarea Generală a ONU a declarat 12 aprilie Ziua Internațională a Zborului Spațial Uman „pentru a sărbători în fiecare an la nivel internațional începutul erei spațiale pentru omenire, reafirmând contribuția importantă a științei și tehnologiei spațiale la realizarea obiectivele dezvoltării durabile și creșterea bunăstării statelor și popoarelor, precum și asigurarea realizării aspirației lor de a menține spațiul cosmic în scopuri pașnice”. Data a fost aleasă, deoarece pe 12 aprilie 1961, cosmonautul sovietic Yuri Gargarin a devenit prima persoană din spațiu.
19) 22 Aprilie – Ziua Pământului
Ziua Pământului este un eveniment anual sărbătorit în întreaga lume pe 22 aprilie pentru a demonstra sprijinul pentru protecția mediului. Sărbătorit pentru prima dată în 1970, acesta include acum evenimente coordonate la nivel global de Rețeaua Zilei Pământului în mai mult de 193 de țări.
20) 29 Aprilie – Ziua Internațională a Dansului
În fiecare an pe 29 aprilie este Ziua Internațională a Dansului, o zi propusă de Consiliul Internațional al Dansului pentru a promova conștientizarea publicului despre „arta dansului”. Data a fost aleasă pentru că este ziua de naștere a renumitului artist francez de dans Jean-Georges Noverre.
MAI
21) 1 Mai – Ziua Muncii
22) 2 Mai – Paștele
23) 9 Mai – Ziua Europei
24) 9 Mai – Ziua Tatălui
25) 15 Mai – Ziua Internațională a Familiei
Ziua internațională a familiilor, organizată la 15 mai în fiecare an, a fost înființată de Națiunile Unite în 1993 ca o modalitate de sensibilizare a problemelor cu care se confruntă familiile din întreaga lume. ONU folosește, de asemenea, Ziua Internațională a Familiilor ca o modalitate de a recunoaște că structurile familiale au suferit multe schimbări din cauza factorilor sociali, economici și demografici. Evenimentul anual oferă o modalitate de a evidenția rolul important pe care îl au familiile în comunități și ridică probleme care pot afecta familiile.
26) 16 Mai – Ziua Internațională a Luminii
Lumina joacă un rol central în viața noastră. La cel mai fundamental nivel, prin fotosinteză, lumina se află la originea vieții însăși. Studiul luminii a condus la surse alternative de energie promițătoare, progrese medicale salvatoare de vieți în tehnologia și tratamentele de diagnosticare, internet cu viteză luminoasă și multe alte descoperiri care au revoluționat societatea și au modelat înțelegerea noastră asupra universului. Ziua Internațională a Luminii este sărbătorită la 16 mai în fiecare an, aniversarea primei operațiuni de succes cu ajutorul laserului, în 1960, de către fizicianul și inginerul, Theodore Maiman.
27) 20 Mai – Ziua Internațională a Albinelor
Polenizarea este un proces fundamental pentru supraviețuirea ecosistemelor noastre. Aproape 90% din speciile de plante sălbatice și flori din lume depind, în întregime, sau cel puțin în parte, de polenizare, alături de mai mult de 75% din culturile alimentare din lume și 35% din terenurile agricole la nivel mondial. Nu numai că polenizatorii contribuie direct la securitatea alimentară, dar sunt esențiali pentru conservarea biodiversității. Pentru a crește gradul de conștientizare a importanței polenizatorilor, a amenințărilor cu care se confruntă și a contribuției lor la dezvoltarea durabilă, ONU a desemnat 20 mai Ziua Mondială a Albinelor.
IUNIE
28) 1 Iunie – Ziua Internațională a Copilului
29) 5 Iunie – Ziua Internațională a Mediului
Ziua Mondială a Mediului se desfășoară pe 5 iunie în fiecare an. Este o zi de conștientizare a mediului, condusă de Națiunile Unite, iar scopul zilei este de a sensibiliza populația asupra mediului și problemelor specifice de mediu. Această zi poate fi sărbătorită prin activități comune de curățare a unei zone naturale, plantare de copaci sau reciclare.
30) 8 Iunie – Rusaliile
31) 21 Iunie – Solstițiul de Vară
32) 21 Iunie – Ziua Internațională a Yoga
Ideea unei zile mondiale a yoga a fost promovată de premierul indian Narendra Modi. El a sugerat ca data aleasă să fie cea mai lungă zi a anului, cel puțin, în emisfera nordică. Yoga derivă din practicile religioase hinduse și orientale ca formă de meditație și exercițiu menit să unească mintea și corpul. Cu toate acestea, s-a răspândit în toată lumea, chiar și printre cei care nu urmează religiile estice. Yoga a devenit foarte populară și a fost realizată o convenție ONU pentru a promova „sănătatea, armonia și pacea”.
33) 24 Iunie – Sânzienele
De Sânziene, forţele vii din natură sunt pe deplin manifestate. Peste tot, natura înverzeşte şi înfloreşte. Oamenii doresc foarte mult să-şi petreacă timpul liber afară, ca să poată trăi lumina şi căldura Soarelui. Este perioada când soarele a depăşit punctul culminant al solstiţiului de vară şi lumina va scădea în intensitate până la solstiţiul de iarnă. Am putea spune şi aşa: lumina exterioară trebuie să scadă pentru ca lumina interioară să crească. Interesul meu orientat spre exterior trebuie să pălească pentru a putea creşte în intensitate interesul meu pentru cele interioare. Îndemnul ritmurilor Pământului este acela de a ieşi din noi pentru a întâlni Lumea, odată cu solstiţiul de vară, spre a ne regăsi pe noi înşine la nivel cosmic.
IULIE
34) 17 Iulie – Ziua Justiției
Justiția socială este un principiu fundamental pentru coexistența pașnică și prosperă în și între națiuni. Susținem principiile justiției sociale atunci când promovăm egalitatea de gen sau drepturile popoarelor indigene și ale emigranților. Promovăm justiția socială atunci când eliminăm barierele cu care se confruntă oamenii din cauza sexului, vârstei, rasei, etniei, religiei, culturii sau handicapului.
35) 30 Iulie – Ziua Internațională a Prieteniei
Ziua Mondială a Prieteniei a fost propusă pentru prima dată în 1958 de Cruciada Mondială a Prieteniei, o organizație civilă internațională care militează pentru promovarea unei culturi a păcii prin prietenie. Mulți ani mai târziu, în 2011, 30 iulie a fost declarată Ziua Internațională a Prieteniei de către Adunarea Generală a Națiunilor Unite.
AUGUST
36) 1-6 August – Săptămâna mondială a alăptării
Stabilită pentru prima săptămână a lunii august, Săptămâna Mondială a Alăptării își propune să evidențieze beneficiile uriașe pe care alăptarea le poate aduce atât sănătății și bunăstării bebelușilor, cât și un imbold mai larg pentru sănătatea mamei, concentrându-se pe alimentație sănătoasă, reducerea sărăciei și securitatea alimentară. Evenimentul este organizat în fiecare an de Alianța mondială pentru acțiunea alăptării (WABA), o rețea globală care își propune să protejeze, să promoveze și să susțină alăptarea din întreaga lume.
SEPTEMBRIE
37) 12 Septembrie – Ziua bunicilor
38) 16 Septembrie – Ziua Mondială a Ozonului / Ziua Internațională pentru Conservare
39) 21 Septembrie – Ziua Internațională a Păcii
Ziua Internațională a Păcii a fost stabilită în 1981 de către Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite. Două decenii mai târziu, în 2001, Adunarea Generală a votat în unanimitate să desemneze Ziua drept o perioadă de non-violență și de încetare a focului. Organizația Națiunilor Unite invită toate națiunile și oamenii să onoreze încetarea ostilităților în timpul Zilei și să comemoreze Ziua prin educație și conștientizare publică cu privire la problemele legate de pace.
40) 22 Septembrie – Echinocțiul de Toamnă
41) 26 Septembrie – Ziua Europeană a Limbilor
OCTOMBRIE
42) 1 Octombrie – Ziua Mondială a Zâmbetului
Ziua Mondială a Zâmbetului a fost creată de Harvey Ball, un meșter din Worcester, în Massachusetts și care a creat Smiley Face în anul 1963. În 1999 a avut loc prima Ziua Mondială a Zâmbetului și a devenit tradiție în fiecare an de atunci.
43) 2 Octombrie – Ziua Internațională a Non-Violenței/ M. Gandhi
Ziua internațională a non-violenței este marcată pe 2 octombrie, ziua de naștere a lui Mahatma Gandhi, lider al mișcării de independență indiană și pionier al filozofiei și strategiei non-violenței. Este văzută ca o oportunitate de „diseminare a mesajului non-violenței, inclusiv prin educație și conștientizare publică”.
44) 4 Octombrie – Ziua Internațională a Animalelor
Ziua Mondială a Animalelor este o zi de acțiune recunoscută la nivel mondial pentru drepturile animalelor, precum și pentru bunăstarea lor. Se sărbătorește pe 4 octombrie, ziua celebrării lui Francisc de Assisi, patronul animalelor. Misiunea acestei zile este creșterea statutului animalelor pentru îmbunătățirea standardelor de bunăstare la nivel mondial. Această zi reunește mișcarea bunăstării animalelor și o mobilizează pentru a deveni o forță globală în a transforma lumea într-un loc mai bun și mai sigur pentru toate animalele.
45) 17 Octombrie – Ziua Internațională a Eradicării Sărăciei
Într-o lume caracterizată printr-un nivel fără precedent de dezvoltare economică, mijloace tehnologice și resurse financiare, faptul că milioane de persoane trăiesc în sărăcie extremă este o revoltă morală. Sărăcia nu este doar o problemă economică, ci mai degrabă un fenomen multidimensional care cuprinde atât lipsa veniturilor, cât și capacitățile de bază de a trăi în demnitate.
46) 18 Octombrie – Sărbătoarea Recoltei
47) 31 Octombrie – Halloween
NOIEMBRIE
48) 13 Noiembrie – Ziua Mondială a Bunătății
Ziua Mondială a Bunătății este o sărbătoare internațională care a fost stabilită în 1998, pentru a promova bunătatea în întreaga lume și care este observată anual pe 13 noiembrie ca parte a Mișcării Mondiale pentru Bunătate. Ziua Mondială a Bunătății ne oferă ocazia să reflectăm la unul dintre cele mai importante și unificatoare principii umane. Într-o zi dedicată potențialului pozitiv al actelor de amabilitate atât mari, cât și mici, încercați să promovați și să difuzați această calitate crucială care reunește oameni de orice fel.
49) 16 Noiembrie – Ziua Internațională a Toleranței
Conflictul pare a fi o constantă, așa că a învăța cum să trecem dincolo de el spre pace este unul dintre cele mai importante lucruri pe care îi putem învăța pe copiii noștri.
50) 17 Noiembrie – Sărbătoarea lampioanelor/ Saint Martin
În pedagogia Waldorf se acordă o importanță deosebită ritmului și caracterului repetitiv al naturii. În luna noiembrie se sărbătorește Festivalul lampioanelor (lămpașelor). Copiii ascultă povești de hibernare și înțeleg că natura se pregătește acum pentru o nouă revenire la viață. Semințele dorm în tainița pământului și prind puteri pentru a putea germina la primăvară, iar piticii harnici au grijă ca semințele să fie bine învelite cu frunze și mușchi. Tot ei vor încălzi rădăcinile plantelor peste iarnă. Și pentru că acolo, sub pământ, unde lucrează piticii, este întuneric, la această sărbătoare copiii le duc acestora lumina cu lampioanele lor. Copiii dăruiesc cu mult drag lumină piticilor (pe care îi găsesc pe la rădăcinile copacilor, prin scorburi, pe sub frunze) și acest gest aduce lumina în sufletele copiilor.
51) 20 Noiembrie – Ziua Internațională a Drepturilor Copilului
Pe 20 noiembrie 1989 s-a adoptat Convenția ONU cu privire la drepturile copilului. Aceasta a intrat în vigoare în septembrie 1991 și a fost ratificată de majoritatea țărilor din lume, cu excepția Statelor Unite ale Americii și a Somaliei.
52) 25 Noiembrie – Ziua Recunoștinței
53) 30 Noiembrie – Sfântul Andrei
DECEMBRIE
54) 1 Decembrie – Ziua Națională a României
55) 1-24 Decembrie – Calendarul de Advent
56) 5 Decembrie – Spirala de Advent
Săptămânile Adventului în pedagogia Waldorf constituie perioada de pregătire spiritual-sufletească a omului pentru a putea primi în sine cu toată bucuria sufletului, esența Crăciunului. Spirala de Advent este o spirală mare, făcută din ramuri verzi de brad, în centrul ei aflându-se un butuc mare acoperit cu mușchi sau cu o pânză albă, pe care este așezată o lumânare mare, albă, aprinsă.
57) 6 Decembrie – Sfântul Nicolae
58) 20 Decembrie – Solstițiul de Iarnă
59) 24-25 Decembrie – Ajunul Crăciunului. Crăciunul
60) Sărbătoarea Noului An
Despre semnificația detaliată a fiecărei sărbători și modalități inedite de celebrare alături de copii și întreaga familie, voi detalia în articolele ulterioare.
Comentarii recente