Trezit devreme, hăinuțe noi, călcate, parfumate, codițe și fundițe, ghiozdanul de firmă, dotat cu rechizite moderne, buchetul de flori, micul dejun luat pe fugă, teama de a nu întârzia, atenționările repetate pentru a nu se murdări, șifona, sfaturile clasice “să fii cuminte”, “să o asculți pe doamna” etc. Cam așa arată, de cele mai multe ori, prima zi de școală a unui copil, din care, de cele mai multe ori, acesta nu înțelege nimic.
Prima zi de școală este o piatră de hotar, atât pentru copil, cât și pentru viața de părinte, iar atunci când el se află la debutul unui ciclu, cum ar fi prima zi de grădiniță, de clasă pregătitoare, clasa a V-a sau liceu, copilul nu are experiențe legate de spațiul educațional în care se integrează.
De fapt, acesta este momentul când el, copilul, are nevoie de suportul nostru, ca părinți, mai mult ca oricând și este important ca noi să-l încurajăm, rostind acele fraze potrivite care să devină vocea lui interioară, propria mantră.
O relație bună părinte de școlar – copil școlar se construiește în timp și în fiecare zi.
Copilul are nevoie să înțeleagă 4 lucruri simple în prima zi de școală:
- Că ești mândru de el și îl iubești necondiționat
- Succesul este în controlul lui
- Școala este locul în care învață lucruri noi și își face noi prieteni
- La finalul zilei, se va întoarce acasă și va petrece timp de calitate cu membrii familiei
Fraze pozitive pentru copilul tău în prima zi de școală
1. Ești capabil de orice îți propui!
Sună ca un clișeu, dar fiecare copil trebuie să audă asta nu numai în prima zi de școală, ci pe tot parcursul anului școlar. Rostirea acestor cuvinte reprezintă primul pas pentru a învăța despre perseverență și etica muncii. Este o afirmație importantă care îi dezvoltă mentalitatea de a lucra spre succes.
2. Nu trebuie să fii cel mai bun la toate. Trebuie doar să încerci să dai tot ce poți!
Nimeni nu este perfect. Sunt șanse ca, uneori, copilul să se lupte cu o sarcină, un concept sau o materie în timp ce este la școală. În acele momente îi va fi de ajutor să știe că nu trebuie să fie cel mai bun în toate, ci trebuie să facă tot posibilul. Rostirea acestor cuvinte va împiedica copilul să se simtă vinovat, neputincios, atunci când alții se descurcă mai bine. Nu este nevoie de comparație, doar de a face tot posibilul.
Citește și: Tradiții în familie pentru prima zi de școală
3. Este vorba de călătorie, nu doar de destinație
Chair dacă uneori nu realizăm, copilul se îngrijorează cu privire la viitor și, deși să își stabilești obiective și să te preocupi de viitorul tău este un lucru benefic, trebuie să-i învățăm și pe copiii noștri să prețuiască și să se bucure de călătorie, de momentul prezent.
4. Tratează-i pe ceilalți așa cum vrei să fii tratat
Aceasta îl va ajuta să se pună în pielea celorlalți și să evite să atace din cauza lipsei de atenție sau a fi nepoliticos cu altcineva din cauza presiunii colegilor.
5. Nu lăsa acțiunile colegilor să afecteze ceea ce simți despre tine
La un moment dat, copilul tău va fi pe punctul de a primi comentarii sau comportamente negative. În aceste cazuri, va fi util pentru el să știe că acțiunile unui agresor spun mai multe despre agresor decât despre țintă.
6. Fiecare greșeală este o lecție
Vor fi momente când va uita să studieze, va uita tema pentru acasă, va dormi prea mult sau va fi capricios. Este întotdeauna important să-l învățăm pe copil că greșelile sunt lecții care ne informează despre cum să acționăm mai târziu.
7. Cred în tine și te susțin
Copilul trebuie să știe că are întotdeauna susținerea părintelui. Acest lucru este esențial pentru stima de sine și pentru rezultate bune la școală și în cercurile lui sociale.
8. Magia se întâmplă în afara zonei tale de confort
În viață nu crești respectând aceleași obiceiuri și rutine, ci, pentru a atinge performanța, este necesar a ieși din zona de confort. Ajută-ți copilul să atingă cele mai înalte culmi, devenind confortabil cu disconfortul.
9. Te voi lăsa la școală, apoi te vei întâlni cu profesorul tău și vei lua prânzul…
În prima zi de școală, copilul va avea puține așteptări, de aceea este necesar a parcurge cu el momentele zilei, pentru a crea previzibilitate și a-l ajuta să se simtă în largul lui.
Citește și: A fost odată vară! 10 activități prin care poți celebra finalul verii alături de copii
10. Abia aștept să aud cum ți-a fost ziua
Acest lucru este util, mai ales atunci când copilul își ia cu greu rămas bun. Înainte de a pleca, oferă-i ceva de așteptat după școală, o activitate împreună, care să-l ajute să treacă cu ușurință peste zi.
11. Fii tu însuți / însăți!
Una dintre cele mai importante fraze pe care un părinte o poate spune copilului lui în prima zi de școală este să fie el însuși. Oferă-i copilului tău încrederea de a fi cine este, indiferent de ceea ce spun ceilalți!
Comentarii recente