Am fost de multe ori în Sibiu și îl redescoperim de fiecare dată cu la fel de mult entuziasm. Unul dintre cele mai frumoase orașe din România, Sibiul surprinde prin modul său prietenos de a te întâmpina, multitudinea de evenimente, frumusețea străzilor și a clădirilor, desprinse parcă din altă lume, oamenii binevoitori, deschiderea internațională. De fapt, în Sibiu te simți cu adevărat în Europa, nu doar prin prisma turiștilor străini care vizitează acest oraș, a multitudinii de limbi auzite pe stradă, la terase și în magazine, ci și prin implicarea autorităților de a transforma acest oraș într-o adevărată Capitală Culturală Europeană.
Sara are 7 ani, așa că anul acesta am putut merge mai mult, am explorat și am discutat mai în amănunt despre obiectivele turistice.
Unde ne-am cazat?
Am ales un studio superior / garsonieră, foarte aproape de centru (8 minute de mers pe jos), într-o clădire cu o istorie de peste 2 secole, ce păstrează arhitectura specifică Sibiului. Am avut parcare chiar în fața casei, mini bucătărie dotată cu tot ce este necesar gătitului sumar (la noi n-a fost cazul), espressor și cafea din partea casei, ba chiar și uscător de păr sau fier de călcat. Curățenia a fost impecabilă și o spune cineva care verifică praful de pe dulapuri (nu acasă, ci doar în concediu 😀 ), Dar nota cea mai mare o primesc la client service, rar am întâlnit atâta promptitudine, aplecare către client, implicare, cel puțin în România.
Pensiunea se numește T House și îi găsiți aici https://thousesibiu.ro/ sau pe booking.
Ziua 1
Pentru că am ajuns în jurul prânzului, am petrecut toată după amiaza și seara în centrul orașului și nu ne-am plictisit deloc. Tocmai se încheiase Festivalul Internațional de Teatru Sibiu și ne-a părut rău că nu am reușit să vedem măcar un spectacol, însă se pare că Sibiul nu doarme niciodată. Așa că am urmărit Turul Ciclist al Sibiului în Piața Mare și pe străzile adiacente, cu foarte mulți competitori internaționali, iar în Piața Mică Sibiu Sands, competiția anuală de volei pe plajă (impropriu spus plajă, dar chiar ne-am simțit la mare pentru câteva ore).
Sibiul are multe pasaje, străzi înguste, ziduri de apărare. Au fost redeschise publicului Turnurile Olarilor, Dulgherilor sau Turnul Gros – transformat ulterior în primul teatru din oraș în secolul 18 (astăzi Sala Thalia).
Am vizitat:
- Piața Mare
- Piața Mică
- Turnul Sfatului
- Podul Minciunilor
- Piața Huet și Casa Calfelor
- Turnul și Piața Aurarilor
- Strada Cetății
Dar mult, foarte mult, ne-a plăcut la Catedrala Evanghelică din Sibiu, proaspăt redeschisă publicului după 2 ani de restaurări, unde am putut urmări și un concert de orgă în cadrul proiectului Orgile României. Am primit informația că, până pe 17 decembrie, vor fi 75 de astfel de concerte, în fiecare zi de marți de la 19.00, vinerea de la ora 12.00 și sâmbăta de la 19.00.
Pe lângă măreția Catedralei, stilul arhitectural și muzica impresionantă de orgă, ne-a emoționat faptul că era amenajat un colț pentru copii, în care ei puteau colora și expune desene, mesaje de pace sau rugăciuni pentru poporul ucrainean și toți cei sunt prinși acum în conflicte pe tot globul. Sara a fost tulburată de aceste desene și a simțit să-mi povestească întâmplări, discuții cu alți copii, dar și trăiri personale în legătură cu războiul, lucruri pe care nu mi le-a împărtășit până atunci. A fost un moment de conectare minunat, plin de emoții pentru amândouă,
Pe seară ne-am delectat cu înghețată naturală și câteva plăceri nevinovate (doar e vacanță) de la Candy Cat.
Ziua 2
A doua zi a plouat destul de mult, de altfel o ploaie mult așteptată după câteva săptămâni de caniculă, dar am vrut să profităm de orice experiență, așa că am cumpărat repede două umbrele și ne-am îndreptat către Zoo, unde am ajuns chiar la ora deschiderii. Așadar, pentru câteva ore, am avut 20 de hectare de pădure doar pentru noi și ne-am bucurat de natură, apă, ciripit de păsărele și sunetul ploii. Ne-a întâmpinat un copac de peste 600 de ani și am încercat să ne imaginăm lucrurile pe care le-a văzut și le-a auzit de-a lungul timpului. În privința animalelor, ce mi-a plăcut a fost că multe specii erau salvate din anumite incidente și îngrijite în scopul reabilitării, iar ce nu mi-a plăcut a fost faptul că incintele în care erau adăpostite păreau a nu fi chiar atât de spațioase, potrivit nevoilor lor, iar câteva animale păreau chiar stresate. Însă a fost un nou moment important de a ne împărtăși ce simțim în legătură cu aceste aspecte și de a ne exersa empatia, dar și posibile soluții pentru binele lor.
Plănuisem să mergem în Parcul SubArini și la Muzeul ASTRA, care se află chiar lângă Zoo, însă ploaia s-a întețit, așa că ne-am oprit din explorări. Pe vreme frumoasă, asocierea acestor obiective este chiar recomandată, iar noi ne vom reîntoarce pentru a reîntregi experiența.
Dacă mai aveți la dispoziție o zi pentru împrejurimile Sibiului, puteți vizita
- Palatul Brukenthal, la 28 km de Sibiu, a fost reședința de vară a baronului cu același nume, iar arhitectura este inspirată din cea a palatelor vieneze
- Abația Cârța, la 46 km de Sibiu, face parte din grupul celor 5 biserici fortificate din Sibiu
- Castelul de lut de la Valea Zânelor și Povestea Calendarului, locuri faine pentru copii
Unde se mănâncă bine în Centrul Vechi
- Petit Patis pe Strada Turnului, pentru mic dejun în fugă
- Lumos pe Strada Mitropoliei pentru cafea aromată și brunch
- The Rabbit Hole în Piața Mare sau Kulinarium în Piața Mică
- Lili Vanili by Lili’s – înghețată de casă
Sibiul merită mai mult de 2 zile, însă sper că v-am ajutat puțin în planificarea călătoriei. Aș fi făcut mai multe poze, dar ne-am simțit atât de bine, încât am uitat de telefon. Pentru noi a fost o experiență care se cere repetată.
Comentarii recente